1. It is called Uisce Beatha (pron: Ishka Baha) in Irish or Gaelic. It translates as Water of Life. By what other name is this alcoholic drink known as?
  2. FIFA, the organisation behind world football has its headquarters in which European country?
  3. Which well-known artist, born in 1853 only sold one painting in his entire lifetime but has gone on to become one of the most celebrated artists of all time?
  4. Name these four famous Jennifer’s.
  5. Last week we asked a question about the most prolific winner of F1 drivers titles. With 16, which team has won more constructors titles than any other in F1 motor racing since its inception in 1958?
  6. Listen to this 1’10” clip, it is an advert for an alcoholic drink, what drink?
  7. In the classic version of Monopoly in the UK one of the squares is Bond Street, in the US version it is Pennsylvania Avenue, Gustav Adolfs Torg and Drottninggatan in Sweden. The Ewok village in Star Wars, The Genko Import Company in Game of Thrones, All these Monopoly Streets have the same colour, what is the colour?
  8. Name the three groups and songs behind each of these video stills
  9. If travelling in a straight line name the five closest capital cities closest to Dublin, jalf a point extra if you name the closest one first.
    ** Only write down five cities, do not write down every European capital, you will get null points.
    *Capital city is a city which is the capital of a country recognised by the UN (so no Belfast)
  10. Listen to these four clips of songs from musicals. Name the four songs and name the four stage or screen musical
  11. Name these four movies released in 2016.
  12. The Tour de France started last Saturday, it is one of the so called three Grand Tours. The leader of each of these races is signified by the colour of the jersey they wear. What colour jerseys do the leaders of the Giro D’Italia, The Tour de France and the Vuelta a Espagna wear (three answers and signify which colour belongs to each tour)
  13. Pedro I was the first emperor of which South Maerican country between 12 October 1822 – 7 April 1831?
  14. Identify these four extinct creatures.
  15. Which state in the USA is the only one whose three largest cities begin with the letter C?
  16. Come Away with Me was voted The Album of the Year in 2002. It was the debut album of which solo artist?
  17. Which salad consists of (amongst others) mayonnaise, lemon juice, chopped sweet apples, , celery, and slightly toasted walnuts )there may be variations on this, you most likely know more so edit as you see fit)
  18. Name these four beers
  19. Which German mathematician and astronomer came up with the three laws of planetary motion?
  20. There are only seven movies that have won an Oscar for best film and had the name of a historic person in the title, name any four of them.
  21. In 1830 Louis Philippe became the last King of France, he was replaced in 1848 by someone who eventually declared himself emperor of France. What was his name (no need for a number)?
  22. Name these three Premier League football stadia and the teams that call them home

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. It is called Uisce Beatha (pron: Ishka Baha) in Irish or Gaelic. It translates as Water of Life. By what other name is this alcoholic drink known as?
    ANSWER: Whiskey
  2. FIFA, the organisation behind world football has its headquarters in which European country?
    ANSWER: Switzerland
  3. Which well-known artist, born in 1853 only sold one painting in his entire lifetime but has gone on to become one of the most celebrated artists of all time?
    ANSWER: Vincent van Gogh
  4. Name these four famous Jennifer’s.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer – 2-point total)
    a) Jennifer Lawrence v) Jennifer Aniston c) Jennifer Hudson d) Jennifer Rush
  5. Last week we asked a question about the most prolific winner of F1 drivers titles. With 16, which team has won more constructors titles than any other in F1 motor racing since its inception in 1958?
    ANSWER: Ferrari
    (Williams is 2nd with 9 and McLaren 3rd with 8, Lotus are fourth with 7)
  6. Listen to this 1’10” clip, it is an advert for an alcoholic drink, what drink?

    ANSWER: Guinness

  7. In the classic version of Monopoly in the UK one of the squares is Bond Street, in the US version it is Pennsylvania Avenue, Gustav Adolfs Torg and Drottninggatan in Sweden. The Ewok village in Star Wars, The Genko Import Company in Game of Thrones, All these Monopoly Streets have the same colour, what is the colour?
    ANSWER: Green
    Street names often change but to the absolute best I could verify all of these are current.
  8. Name the three groups and songs behind each of these video stills

    ANSWERS: (½ point for each correct answer – 3 points total)
    a/b) Paranoid Android by Radiohead
    c/d) Brothers in Arms by Dire Straits
    e/f) Miss Atomic Bomb by The Killers
  9. If travelling in a straight line name the five closest capital cities closest to Dublin, jalf a point extra if you name the closest one first.
    ** Only write down five cities, do not write down every European capital, you will get null points.
    *Capital city is a city which is the capital of a country recognised by the UN (so no Belfast)
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    London 466km, Amsterdam 759km, Brussels 778km,
    Paris 782km, Luxembourg 954km
    Depending on where you look each of these distances may be out by 2 or 3 km but the order is correct – checked in four different sources)
  10. Listen to these four clips of songs from musicals. Name the four songs and name the four stage or screen musicals.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer – Four point total)
    a/b) One Night in Bangkok rom Chess
    c/d) Music of the Night from Phantom of the Opera
    e/f) Any dream Will Do from Joseph & his Amazing Dreamcoat
    g/h) Food Glorious Food from Olive

  11. Name these four movies released in 2016.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer – 2 points total)
    a) Moonlight b) Manchester by the Sea c) Hidden Figures d) Arrival
  12. The Tour de France started last Saturday, it is one of the so called three Grand Tours. The leader of each of these races is signified by the colour of the jersey they wear. What colour jerseys do the leaders of the Giro D’Italia, The Tour de France and the Vuelta a Espagna wear (three answers and signify which colour belongs to each tour)
    ANSWERS: (½ point for each correct answer – 1½ points total)
    Giro D’Italia – Pink, Tour de France – Yellow, Vuelta a Espagna – Red
    The Vuelta changed from yellow to red in 2010 in case anyone shows a leader of the Vuelta wearing yellow.
  13. Pedro I was the first emperor of which South Maerican country between 12 October 1822 – 7 April 1831?
    ANSWER: Brazil
  14. Identify these four extinct creatures.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer – 2 point total)
    a) Dodo b) Mammoth or Woolly Mammoth
    c) Sabre Tooth Tiger or Cat/ Smilodon d) West African Black Rhino (do not accept just rhino, black rhino or African Rhino or West African Rhino are fine)
  15. Which state in the USA is the only one whose three largest cities begin with the letter C?
    ANSWER: Ohio (Connecticut, Columbus, Cleveland)
  16. Come Away with Me was voted The Album of the Year in 2002. It was the debut album of which solo artist?
    ANSWER: Nora Jones
  17. Which salad consists of (amongst others) mayonnaise, lemon juice, chopped sweet apples, , celery, and slightly toasted walnuts )there may be variations on this, you most likely know more so edit as you see fit)
    ANSWER: Waldorf Salad
  18. Name these four beers

    ANSWERS: (½ point for each correct answer 2 point total)
    a) Brooklyn b) Newcastle Brown Ale, c) Kilkenny d) Carlsberg
    It is the little dot over the word Carlsberg.
  19. Which German mathematician and astronomer came up with the three laws of planetary motion?
    ANSWER: Johannes Kepler
    Copernicus was born in Prussia – Germany (nowadays Poland) and came up with a concept of the universe with the sun in the centre. Tycho Brahe was Danish and mapped the starts. Isaac Newton was British and was inspired by Kepler’s ideas) In case anyone asks
  20. There are only seven movies that have won an Oscar for best film and had the name of a historic person in the title, name any four of them.
    ANSWERS: (½ point for each correct answer 2 points total)
    The Great Ziegfeld (1936) The Life of Emile Zola (1937), Laurence of Arabia (1962), Patton (1970), Amadeus (1984), Gandhi (1987), Schindlers List (1994), Shakespeare in Love (1998).
    ** Rocky (1976 may have been inspired by a real person but Rocky was not in fact a real person)
  21. In 1830 Louis Philippe became the last King of France, he was replaced in 1848 by someone who eventually declared
    himself emperor of France. What was his name (no need for a number)?
    ANSWER: Napoleon III
  22. Name these three Premier League football stadia and the teams that call them home

    ANSWERS: (½ point for each correct answer – 3 point total)
    a/b) Anfield and Liverpool FC c/d) Old Trafford and Manchester United
    e/f) Emirates and Arsenal FC