1. The new Pirates of the Caribbean film was released worldwide the other day, how many films have been released so far, including Salazar’s Revenge?
  2. When it was first released in Sweden this board game was called Alfapet, what was it called in the English-speaking world?
  3. These events happened in the same month of the year, which month is it?
    Start of the American Civil War, the Bosnian War and the Rwandan genocide; the deaths of Abraham Lincoln, Martin Luther King and Pope John Paul II; The disaster at Chernobyl, the San Francisco earthquake, the first use of poison gas in World War 1 and the Titanic sunk.
  4. Name these four singers.
  5. You can measure distance in terms of kilometres or miles, what do you generally measure when you use the word fathom?

  6. The Nordea Scandinavian Masters is on near Malmö this week. What is the name of the Golf and Country Club where it is happening, who is the hihjest ranked Swede in the tournament and who is the highest ranked European in world golf (not necessarily taking part this weekend)?
  7. Temperance Brennan and Seeley Booth are the two main characters in what American television show which recently ended after twelve seasons?
  8. Identify each of these six countries. The last letter of the first flag is the first letter of the second and so on

  9. The astronomer Copernicus was born in 1543 in which modern day country?
  10. Listen to these four songs. They are clips from Disney animated movies. Alll these films were released in the 1980’s or 1990’s. Name the four movies and plus or minus one year name the year the movie was released.
  11. Answer the specific questions underneath each of these pictures.

  12. If you travel in a straight line between Buenos Ares (Argentina) and Montevideo (Uruguay) in which general direction (North, South, East or West)?
  13. In 1927, a famous sports team was created by Abe Saperstein. Originally known as the ‘Savoy Big Five’, they have played more than 20,000 games under their current name, notably against the Washington Generals and the New York Nationals. What is the name of the team?

  14. Name these four breeds of birds

  15. Grozny is the capital of where?
  16. Listen to this banned advert from a few years back. What kind of thing was it promoting?
  17. There are approximately 6000 languages spoken in the world today. Just over 1000 of them are spoken on one island. Which of these islands is there over 1000 languages spoken
    a) Madagascar b) Saint Bart’s c) Cuba d) New Guinea
  18. Name these four Tom Cruise movies

  19. According to the bible Jesus performed his first miracle in the town of Cana, what did he do?

  20. The name of which vehicle, still widely used in Asia, is derived from a Japanese word, literally meaning “human-powered vehicle”?
  21. In 1932, the first ever film festival was held in which European city?
  22. Name the six books where these are the first lines.
It was the best of times, it was the worst of times All boys grow up, except one You better not never tell nobody but God
A:             1859 B:            1911 C:              1982
It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife He was an old man who fished alone in a skiff in the Gulf Stream and he had gone 84 days now without taking a fish In the week before their departure to Arrakis, when all the final scurrying about had reached a nearly unbearable frenzy, an old crone came
D:          1816 E:          1952 F:             1965

 

 

  1. The new Pirates of the Caribbean film was released worldwide the other day, how many films have been released so far, including Salazar’s Revenge?
    ANSWER: Five
  2. When it was first released in Sweden this board game was called Alfapet, what was it called in the English-speaking world?
    ANSWER: Scrabble
  3. These events happened in the same month of the year, which month is it?
    Start of the American Civil War, the Bosnian War and the Rwandan genocide; the deaths of Abraham Lincoln, Martin Luther King and Pope John Paul II; The disaster at Chernobyl, the San Francisco earthquake, the first use of poison gas in World War 1 and the Titanic sunk.
    ANSWER: April
  4. Name these four singers.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Ariana Grande b) Maria Carey c) Kate Bush d) Lana del Rey
  5. You can measure distance in terms of kilometres or miles, what do you generally measure when you use the word fathom?
    ANSWER: Depth of water

  6. The Nordea Scandinavian Masters is on near Malmö this week. What is the name of the Golf and Country Club where it is happening, who is the hihjest ranked Swede in the tournament and who is the highest ranked European in world golf (not necessarily taking part this weekend)?
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    It is on in Barsebeck, Henrik Stenson is the highest ranked Swede taking part and Rory McIlroy is the highest ranked European.
  7. Temperance Brennan and Seeley Booth are the two main characters in what American television show which recently ended after twelve seasons?
    ANSWERS: Bones
  8. Identify each of these six countries. The last letter of the first flag is the first letter of the second and so on

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Kazakhstan b) Nigeria c) Afghanistan d) Niger e) Romania f) Algeria

  9. The astronomer Copernicus was born in 1543 in which modern day country?
    ANSWER: Poland
  10. Listen to these four songs. They are clips from Disney animated movies. Alll these films were released in the 1980’s or 1990’s. Name the four movies and plus or minus one year name the year the movie was released.
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) Aladdin 1992 c/d) Little Mermaid 1989 e/f) Mulan 1998 g/h)Hercules 1997

  11. Answer the specific questions underneath each of these pictures.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Nikola Tesla b) Nuremberg c) Mathias Rust d) We Need You

  12. If you travel in a straight line between Buenos Ares (Argentina) and Montevideo (Uruguay) in which general direction (North, South, East or West)?
    ANSWER: East
  13. In 1927, a famous sports team was created by Abe Saperstein. Originally known as the ‘Savoy Big Five’, they have played more than 20,000 games under their current name, notably against the Washington Generals and the New York Nationals. What is the name of the team?
    ANSWER: Harlem Globetrotters

  14. Name these four breeds of birds

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Peregrine Falcon b) Tucan c) Heron
    d) Sparrow

  15. Grozny is the capital of where?
    ANSWER: Chechnya
  16. Listen to this banned advert from a few years back. What kind of thing was it promoting? ANSWER: Call of Duty 2 but I accepted computer games
  17. There are approximately 6000 languages spoken in the world today. Just over 1000 of them are spoken on one island. Which of these islands is there over 1000 languages spoken
    a) Madagascar b) Saint Bart’s c) Cuba d) New Guinea
    ANSWER: d) New Guinea
  18. Name these four Tom Cruise movies

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Jerry Maguire b) Minority Report c) The Last Samurai d) Edge of Tomorrow

  19. According to the bible Jesus performed his first miracle in the town of Cana, what did he do?
    ANSWER: Turned water into wine

  20. The name of which vehicle, still widely used in Asia, is derived from a Japanese word, literally meaning “human-powered vehicle”?
    ANSWER: Rickshaw
  21. In 1932, the first ever film festival was held in which European city?
    ANSWER: Venice
  22. Name the six books where these are the first lines.
It was the best of times, it was the worst of times All boys grow up, except one You better not never tell nobody but God
A:             1859 B:            1911 C:              1982
It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife He was an old man who fished alone in a skiff in the Gulf Stream and he had gone 84 days now without taking a fish In the week before their departure to Arrakis, when all the final scurrying about had reached a nearly unbearable frenzy, an old crone came
D:          1816 E:          1952 F:             1965

ANSWERS: (½ point for each correct answer)
a) Tale of Two Cities b) The Adventures of Peter Pan c) The Colour Purple
d) Pride and Prejudice e) The Old Man and the Sea d) Dune