1. Frank Underwood is a major character in which series that returns for a new season next week?
  2. In general terms, the River Nile, does it flow north, south, east or west?
  3. In which war did the German Air Force bomb the city of Gernica inspiring a famous painting by Pablo Picasso?
  4. Identify the organisations behind these four local logos
  5. Whose last words were “I am going to the bathroom to read”?
  6. Listen to this speech. Who made it?

     

  7. A man who cuts down trees is referred to as a lumberjack, what name is often used to refer to a female who does the same job?
  8. What do these pictures have in common with the one beside it?

  9. Which country consists of over 7000 islands including Cebu, Palawan, Panay, Mindoro, Leyte, Bohol and Masbate?
  10. Identify the song and artist behind each of these four audio clips.
  11. For each of these pictures name either the painting or the artist.

  12. Sherwood forest can be found in which English county (I will accept the name of the largest city in the county which is almost the same name)?
  13. Eureka, which means I got it, was a word seemingly used by a scientist who made a discovery while lying in his bath. Which scientist?
  14. Name these four films featuring Angelina Jolie.

  15. In which country was there an uprising against the communist government and the Soviets in the spring of 1968?
  16. Listen to this clip from a well-known television show. Name the show and name the actor who you hear in this clip.

     

  17. In the animated TV series Looney Tubes, which character says That’s All Folks at the end of most of the episodes?
  18. Four very well-known characters. First two are fictional and the second two are historic. Each of them have a famous horse, name the four horses.
    (hint – C and D are connected to each other)

  19. In the 1950s the London Daily Mail called which man the “Hitler of the Nile”?
  20. What fruit is the main ingredient in the Thai dish Pisang Goreng?
  21. With 47, which country has the most number of UNESCO World Heritage sites?
  22. National flags with stars on them. Name the six countries behind these flags.

 

  1. Frank Underwood is a major character in which series that returns for a new season next week?
    Answer: House of Cards
  2. In general terms, the River Nile, does it flow north, south, east or west?
    ANSWER: North
  3. In which war did the German Air Force bomb the city of Gernica inspiring a famous painting by Pablo Picasso?
    ANSWER: Spanish Civil War
  4. Identify the organisations behind these four local logos

    ANSWERS: (½ point for each correct answers)
    a) Skänetrafiken b) Malmö Redhawks c) Region Skäne d) Sparbanken Skäne
  5. Whose last words were “I am going to the bathroom to read”?
    ANSWER: Elvis Presley
  6. Listen to this speech. Who made it? ANSWER: Richard Nixon
  7. A man who cuts down trees is referred to as a lumberjack, what name is often used to refer to a female who does the same job?
    ANSWER: Lumber Jill
  8. What do these pictures have in common with the one beside it?

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Moby b) Salvador c) Bjork d) Whistler e) Stadium of Light d) Shelley
     
  9. Which country consists of over 7000 islands including Cebu, Palawan, Panay, Mindoro, Leyte, Bohol and Masbate?
    ANSWER: The Philippines 
  10. Identify the song and artist behind each of these four audio clips.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) Ashes to Ashes by David Bowie
    c/d) More Than This by Roxie Music
    e/f) All of me by John Legend
    g/h) praise You by Fat boy Slim

     

  11. For each of these pictures name either the painting or the artist.

    ANSWERS: (½ point for each correct answers)
    a) The Last Supper by Da Vinci b) Guernica by Picasso
    c) Persistence of Memory Salvador Dali d) Birth of Venus by Sandro Botticelli
     
  12. Sherwood forest can be found in which English county (I will accept the name of the largest city in the county which is almost the same name)?
    ANSWER: Nottinghamshire (Nottingham)
  13. Eureka, which means I got it, was a word seemingly used by a scientist who made a discovery while lying in his bath. Which scientist?
    ANSWER: Archimedes
  14. Name these four films featuring Angelina Jolie.

    ANSWERS: (½ point for each correct answers)
    a) Maleficent b) Kung Fu Panda c) SALT d) Gone in 60 Seconds
     
  15. In which country was there an uprising against the communist government and the Soviets in the spring of 1968?
    ANSWER: Czechoslovakia
  16. Listen to this clip from a well-known television show. Name the show and name the actor who you hear in this clip. ANSWER: (½ point for each correct answer)
    Steve Carrell in The Office
  17. In the animated TV series Looney Tubes, which character says That’s All Folks at the end of most of the episodes?
    ANSWER: Porky the Pig 
  18. Four very well-known characters. First two are fictional and the second two are historic. Each of them have a famous horse, name the four horses.
    (hint – C and D are connected to each other)

    ANSWERS: (½ point for each correct answers)
    a) Silver – Lone Ranger b) Shadowfax – Gandalf
    c) Marengo – Napoleon d) Copenhagen – Duke of Wellington
     
  19. In the 1950s the London Daily Mail called which man the “Hitler of the Nile”?
    ANSWER: Gamal Abdul Nasser 
  20. What fruit is the main ingredient in the Thai dish Pisang Goreng?
    ANSWER: Banana
  21. With 47, which country has the most number of UNESCO World Heritage sites?
    ANSWER: Italy
  22. National flags with stars on them. Name the six countries behind these flags.

    ANSWERS: (½ point for each correct answers)
    a) Vietnam b( Bosnia and Herzegovina c) Syria d) Liberia e) Morocco f) Panama