1. Singer Chris Cornell died yesterday at the age of 52 after performing at Rock City in Detroit. Name any of the two groups where he made a name for himself as the lead singer?
  2. Of these four, who is youngest and who is oldest;
    Erik Clapton, Bob Dylan, Mick Jagger, Prince Charles
  3. In 1652 which European country was the first to colonise what is called South Africa today?
  4. Identify these four people.
  5. Which 1997 song includes the line; “I got a whiskey drink, I got a lager drink”?
  6. Listen to this audio clip. It is a clip from the Underwater Theme from a well known game. Which game?

     

  7. The Tet Holiday is named after a famous offensive during a war and is which nations national holiday currently?
  8. Name these three butlers from television and identify the television show they came from.

  9. In terms of money made, name the three best selling films of all time, ½ point bous for getting them in the correct order.
  10. Name the four longest rivers in North America and the four longest rivers in Europe.
  11. Identify these four Eastern European countries.

  12. What is the common name for the facial feature lentigo?
  13. It is called a boulangerie in French, what is it in English (or Swedish)?
  14. Four movies that won Oscar for best film. Name the four years that they won.

  15. The Europe Cup final is on next Wednesday, which two teams are playing in it and in which city is the final being played?
  16. Listen to this clip, it is an audio from a controversial advert from earlier this year. Which product is being sold?

     

  17. John f Kennedy owned a dog called Pushkina. Pushkina was a gift from Nikita Khrushchev. Pushkina’s mother Strelka was one of the first to do what?
  18. Four actors who have played King Arthur, name the four actors.

  19. How many state capitals in the USA are west of Los Angeles?
  20. Which of these three grapes make white wine a) Syrah, b) Cabernet Sauvignon
    or c) Riesling?
  1. In Nordic mythology, there are nine realms on the tree Yggdrasil. The roots of the tree drink from the three home worlds. What are the three home worlds in Nordic mythology
  2. Three well known albums from very successful groups in the eighties. Name the group and album.

 

  1. Singer Chris Cornell died yesterday at the age of 52 after performing at Rock City in Detroit. Name any of the two groups where he made a name for himself as the lead singer?
    ANSWER: From Soundgarden or Audioslave
  2. Of these four, who is youngest and who is oldest;
    Erik Clapton, Bob Dylan, Mick Jagger, Prince Charles
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    Oldest is Bob Dylan (75), Youngest is Prince Charles (68)
    Eric Clapton is 72, Mick Jagger is 73
  3. In 1652 which European country was the first to colonise what is called South Africa today?
    ANSWER: The Netherlands
  4. Identify these four people.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Queen Elisabeth II b) Charlie Chaplin c) Donald Trump d) Francis I
  5. Which 1997 song includes the line; “I got a whiskey drink, I got a lager drink”?
    ANSWER: Tubthumping by Chumbawumba (I accepted I Get Knocked Down)
  6. Listen to this audio clip. It is a clip from the Underwater Theme from a well known game. Which game? ANSWER: Super Mario Brothers
  7. The Tet Holiday is named after a famous offensive during a war and is which nations national holiday currently?
    ANSWER: Vietnam
  8. Name these three butlers from television and identify the television show they came from.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) Carson from Downton Abbey
    c/d) Jeffrey from Fresh Prince of Bel Air
    e/f) Niles from The Nanny
  9. In terms of money made, name the three best selling films of all time, ½ point bous for getting them in the correct order.
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    1) Avatar 2) titanic 3) Star Wars The Force Awakens
  10. Name the four longest rivers in North America and the four longest rivers in Europe.
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    Volga (3530km), Danube (2860km), Ural River 2428km, Dnieper River (2201km)
    Missouri (3767km) , Mississippi (3724km), Yukon (3187km), Rio Grande (3034km)
  11. Identify these four Eastern European countries.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Poland b) Serbia d) Belarus d) Romania
  12. What is the common name for the facial feature lentigo?
    ANSWER: Freckles (fräcknar/utslag)
  13. It is called a boulangerie in French, what is it in English (or Swedish)?
    ANSWER: Bakery (or bageri)
  14. Four movies that won Oscar for best film. Name the four years that they won.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) 2015 b) 2016 c) 2014 d) 2013
  15. The Europe Cup final is on next Wednesday, which two teams are playing in it and in which city is the final being played?
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    Manchester United play against Chelsea and it is on in Stockholm
  16. Listen to this clip, it is an audio from a controversial advert from earlier this year. Which product is being sold? ANSWER: Pepsi
  17. John f Kennedy owned a dog called Pushkina. Pushkina was a gift from Nikita Khrushchev. Pushkina’s mother Strelka was one of the first to do what?
    ANSWER: to go into space and return alive
    (Only give ½ point if they just gibe went into space.
  18. Four actors who have played King Arthur, name the four actors.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Sean Connery (First Knight) b) Graham Chapman (Monty Python & the Holy Grail)
    c) Clive Owen (King Arthur) d) Richard Harris (Camelot)
  19. How many state capitals in the USA are west of Los Angeles?
    ANSWER: Six (Sacramento CA, Honolulu HA, Carson City NV, Olympia WA, Salem OR, Juneau AL)
  20. Which of these three grapes make white wine a) Syrah, b) Cabernet Sauvignon or c) Riesling?
    ANSWER: c) Reisling
  1. In Nordic mythology, there are nine realms on the tree Yggdrasil. The roots of the tree drink from the three home worlds. What are the three home worlds in Nordic mythology
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    The Land of the Aesir Gods Asgård, the home of humans Midgård and the home of the dead Hel
  2. Three well known albums from very successful groups in the eighties. Name the group and album.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) Duran Duran with Rio
    c/d) Adam and the Ants with Prince Charming
    e/f) Wham with Make it Big