1. “May the Fourth be With You”, today is Star Wars day. What was the full name of Star Wars IV released in 1977 and what is the full title of the film to be released on December 13th of this year?
  2. What two letters appear on both sides of the letter y on a standard keyboard?
  3. The US project that developed the atomic bomb was named after which borough of New York State?
  4. These are the first published novels of four writers. The year the book was first published is printed underneath. Name the four authors.
  5. One of Europe’s major rivers is the River Rhone. It flows through two countries. Name both?
  6. In this audio clip you will hear two famous British voices, name both.
  7. David Miscavige, who assumed the role of chairman of the Religious Technology Center in 1987, is the current de facto leader of which religious organization?
  8. Name the cities that these three buildings can be found and name the century that these buildings were completed.

  9. Which famous German brand was called Dassler in the 1930’s?
  10. Listen to these four cover versions of well-known songs. Name the song and the original artist that had a hit with this song.
  11. Identify the theme as outlined for each of these Google Doodles?

  12. In March of 1991, a Los Angeles taxi driver was involved in a high speed chase with police. Despite video evidence of them beating him up they were not convicted leading to riots in LA which eventually killed 51 people. What was the name of the taxi driver?
  13. Which island in the Pacific Ocean was the island where the US Air Force based attacks during both World War 2 and Vietnam War?
  14. Name these four films with the faces removed.

  15. Which actor appeared in the music video for the song You Can Call Me Al by Paul Simon?
  16. Listen to these two clips from movie trailers and identify the movies.
  17. If it is a motorway in the UK and an autobahn in Germany. What is it in Italian and Spanish?
  18. Name these four companies known for making tyres.

  19. If it is 9pm in Copenhagen Denmark, what time is it in Lisbon Portugal?
  20. What kind of films were banned in Monaco after April 18, 1956?
  21. John Adams, the second president of the USA was the first to live in the white House. Plus or minus five years name the year that he moved in?
  22. Name the six countries by their flags. The last letter in a country is the first letter of the next.

 

 

  1. “May the Fourth be With You”, today is Star Wars day. What was the full name of Star Wars IV released in 1977 and what is the full title of the film to be released on December 13th of this year??
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    Star Wars IV, A New Hope and Star Wars VIII, The Last Jedi
  2. What two letters appear on both sides of the letter y on a standard keyboard?
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    T and U
  3. The US project that developed the atomic bomb was named after which borough of New York State?
    ANSWER: Manhattan Project
  4. These are the first published novels of four writers. The year the book was first published is printed underneath. Name the four authors.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Sir Arthur Conan Doyle b) Agatha Christie b) John Grisham d) Oscar Wilde
  5. One of Europe’s major rivers is the River Rhone. It flows through two countries. Name both?
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    France and Switzerland
     

     

  6. In this audio clip you will hear two famous British voices, name both:

     

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    John Cleese and Eric Idle

  7. David Miscavige, who assumed the role of chairman of the Religious Technology Center in 1987, is the current de facto leader of which religious organisation?
    ANSWER: (Church of) Scientology 

     

  8. Name the cities that these three buildings can be found and name the century that these buildings were completed.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) The Coliseum in Rome, 70AD c/d) Leaning Tower of Pisa in 1172
    e/f) Malmö Castle in 1434
     

     

  9. Which famous German brand was called Dassler in the 1930’s?
    ANSWER: Adidas
     

     

  10. Listen to these four cover versions of well-known songs. Name the song and the original artist that had a hit with this song.
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) Over the Hills and Far Away by Gary Moore (cover by Nightwish)
    c/d) Hotel California by The Eagles (cover by The Cat Empire
    e/f) Halo by Beyoncé (cover by Ane Brun)
    g/h) Hazy Shade of winter by Simon & Garfunkel (cover by The Bangles)
     

     

  11. Identify the theme as outlined for each of these Google Doodles?

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Ireland b) Saint George c) Cricket d) Jules Vernes
     

     

  12. In March of 1991, a Los Angeles taxi driver was involved in a high speed chase with police. Despite video evidence of them beating him up they were not convicted leading to riots in LA which eventually killed 51 people. What was the name of the taxi driver?
    ANSWER: Rodney King 

     

  13. Which island in the Pacific Ocean was the island where the US Air Force based attacks during both World War 2 and Vietnam War?
    ANSWER: Guam
  14. Name these four films with the faces removed.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Polar Express b) E.T. the Extra Terrestrial
    c) Rogue One, A Star Wars Story d) How to Train Your Dragon
     

     

  15. Which actor appeared in the music video for the song You Can Call Me Al by Paul Simon?
    ANSWER: Chevy Chase 

     

  16. Listen to these two clips from movie trailers and identify the movies.

     

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) The Blair Witch Project and b) The Guardians (of the Galaxy)

  17. If it is a motorway in the UK and an autobahn in Germany. What is it in Italian?
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    Autostrade
     

     

  18. Name these four companies known for making tyres.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Michelin b) Good Year c) Bridgestone d) Firestone
     

     

  19. If it is 9pm in Copenhagen Denmark, what time is it in Lisbon Portugal?
    ANSWER: 8pm
  20. What kind of films were banned in Monaco after April 18, 1956?
    ANSWER: Any film starring Grace Kelly
    (though an exception was made to a film that starred Kelly and directed by Alfred Hitchcock though it never came to fruition) 

     

  21. John Adams, the second president of the USA was the first to live in the white House. Plus or minus five years name the year that he moved in?
    ANSWER: November 1st, 1800
  22. Name the six countries by their flags. The last letter in a country is the first letter of the next.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Brazil b) Laos c) Slovakia d) Azerbaijan e) Namibia f) Albania