1. American journalist Bill O Reilly got sacked from his job this week after allegations of years of sexual harassment. Which network was he fired from?
  2. The Official Monster Raving Looney Party is a political party in which European country?
  3. Which Olympic sporting event involves running around the track seven and a half times?
  4. Identify these four companies from their logos or partial logos.
  5. “So, a needleful of thread” is a line from the song Do, Ray, Me which featured in the 1964 film, The Sound of Music. What is the next line?
  6. Listen to this clip from a classical piece of music written in 1725. The name of the concerto includes the name of the main instrument being used. Who is the composer and what is the main instrument used in this concerto?


  7. April 2nd every year is International Children’s Book Day. That day was chosen because it is also the birthday of which famous children’s writer born in 1805?
  8. Here are three movie posters. Name the lead male and lead female star In each of these movies.
     
  9. In the history of the FIFA world cup since 1930 only two countries have reached three finals in a row. Name the two of them?
  10. Listen to these four audio clips, they are amongst the biggest hits of the 1960’s. Name the four songs and the artist you can hear in these, original, versions
  11. Four well known landmarks taken from satellite photos. Name the four landmarks.
  12. In the 1920’s Dutch scientists Bea Schwarz and Christine Buisman were the first to discover the fungus that causes which tree disease.
  13. In which capital city would you have underground subway stations called Zapata and Montezuma?
  14. Here are four masks. Name the movies the first two come from. The second two are from actual historic events, name the original events.

  15. Haredi and Hasidic are orthodox branches of which major world religion?
  16. Listen to this advert played at the Superbowl in 2012. It won awards all over the world. Which company is it advertising?


  17. What stone, found by Napoleons armies in 1799 is the most visited exhbit at the British Museum in London?
  18. Here are two very well-known books from the Renaissance period as well as the year they were first published. Name the books and their authors.
    .
  19. Which group, which existed between 1964 and 1975, got its name from playing the Ouija board and whose lead singer eventually took the name of the band as his own name?
  20. Which city will host the 22nd Winter Olympic Games?

  21. If travelling in a straight line, which one of these cities is closest to Malmö and which one is furthest away?
    Riga, Talinn, Warsaw, Helsinki
  22. Here are three famous photos taken in the 20th Identify the decade each of these come from as well as the location as outlined under each of them.

 

 

  1. American journalist Bill O Reilly got sacked from his job this week after allegations of years of sexual harassment. Which network was he fired from?
    ANSWER: Fox News Channel
  2. The Official Monster Raving Looney Party is a political party in which European country?
    ANSWER: The United Kingdom
     
  3. Which Olympic sporting event involves running around the track seven and a half times?
    ANSWER: The 3000 metres steeplechase 
  4. Identify these four companies from their logos or partial logos.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Peak Performance b) Fred Perry c) Diesel d) Ellesse
  5. “So, a needleful of thread” is a line from the song Do, Ray, Me which featured in the 1964 film, The Sound of Music. What is the next line?
    ANSWER: “La, the note that’s after So”
     
  6. Listen to this clip from a classical piece of music written in 1725. The name of the concerto includes the name of the main instrument being used. Who is the composer and what is the main instrument used in this concerto? ANSWER: (½ point for each correct answer)
    It is a concerto for mandolin and it was composed by Antonio Vivaldi
     
  7. April 2nd every year is International Children’s Book Day. That day was chosen because it is also the birthday of which famous children’s writer born in 1805?
    ANSWER: Hans Christian Anderson
  8. Here are three movie posters. Name the lead male and lead female star In each of these movies.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) Leonardo Di Caprio and Kate Winslet
    c/d) Patrick Swayze and Jennifer Grey
    e/f) Jamie Dornan and Dakota Johnson
     
  9. In the history of the FIFA world cup since 1930 only two countries have reached three finals in a row. Name the two of them?
    ANSWER: West Germany (82, 86, 90) and Brazil (84, 98, 02)
     
  10. Listen to these four audio clips, they are amongst the biggest hits of the 1960’s. Name the four songs and the artist you can hear in these, original, versions.
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) Steppenwolf and Born to be wild
    c/d) The Temptations and My Girl
    e/f) The Rolling Stones and Honey Tonk Woman
    g/h) Led Zeppelin and Whole Lotta Love
  11. Four well known landmarks taken from satellite photos. Name the four landmarks.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Arc de Triumphe b) Statue of Christ the Redeemer in Rio c) Golden Gate Bridge
    d) Tiananmen Square or Forbidden City
     
  12. In the 1920’s Dutch scientists Bea Schwarz and Christine Buisman were the first to discover the fungus that causes which tree disease.
    ANSWER: Dutch Elm Disease 
  13. In which capital city would you have underground subway stations called Zapata and Montezuma?
    ANSWER: Mexico City
  14. Here are four masks. Name the movies the first two come from. The second two are from actual historic events, name the original events.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Friday the 13th b) Phantom of the Opera c) Guy Fawkes d) The Plague
     
  15. Haredi and Hasidic are orthodox branches of which major world religion?
    ANSWER: Judaism
     
  16. Listen to this advert played at the Superbowl in 2012. It won awards all over the world. Which company is it advertising? ANSWER: Volkswagen 
  17. What stone, found by Napoleons armies in 1799 is the most visited exhbit at the British Museum in London?
    ANSWER: the Rosetta Stone
     
  18. Here are two very well-known books from the Renaissance period as well as the year they were first published. Name the books and their authors.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) Don Quixote by Miguel Cervantes c/d) Divine Comedy by Dante
    .
  19. Which group, which existed between 1964 and 1975, got its name from playing the Ouija board and whose lead singer eventually took the name of the band as his own name?
    ANSWER: Alice Cooper
  20. Which city will host the 22nd Winter Olympic Games?
    ANSWER: Beijing
  21. If travelling in a straight line, which one of these cities is closest to Malmö and which one is furthest away?
    Riga, Talinn, Warsaw, Helsinki
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    In order – Talinn (509) Warsaw 400 Riga 439 Helsinki 538
  22. Here are three famous photos taken in the 20th Identify the decade each of these come from as well as the location as outlined under each of them.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) 1920’s in New York
    c/d) 1945 in Iwo Jima
    e/f) 1970 Kent State University in Ohio, USA.