1. Goalkeeper Petr Czec signed for which Premier League football club in the summer of 2015?
  2. A jeweled egg, made by Peter Carl Faberge, was presented to the head of which country for the first time at Easter of 1885?
  3. In the 2015 film who what were Stuart, Kevin and Bob?
  4. Here are pictures of four different fictional rabbits/hares. Name the movies they come from.

  5. The moons that orbit the planet Uranus are named after characters created by which famous writer?
  6. Listen to this clip from a famous speech. Who made it and if it was made just before he died then in what year was the speech made?
  7. Even though it only got its name in 1877 The Silk Road is a historically important trade route. It is really a collection of several different routes first started in the third century. At its longest which two countries did it connect?
  8. Here are logos of six different companies/products from the world of snacks. Name the four companies.

  9. France, The UK and The USA are three members of the so called G7 political group. Name the other four.
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)

  10. Listen to these four songs, they are well known duets. No need to name the song just name the two artists performing in each one.

  11. Here are images of two very well-known groups. Name the groups and identify the lead female singer in each of the groups.

  12. What does Germany in 1920,1924 and 1948 have in common with Sparta in 424BC?

  13. Camp David, the holiday getaway for the president of the USA was given its name by the same president who was in power when the words “In God We Trust” became the motto of the USA. What was the name of the president.

  14. Here are four very well-known fountains from all over the world. Name the cities where the can be found.

  15. One of the worlds holiest (and apparently dirtiest) rivers is the River Ganges. It flows through two different countries, which two?

  16. Listen to this audio clip. Which television station does it advertise?
  17. Katniss Evergreen is a central character in which series of books?

  18. Four national flags that are not in use any more as the flag of a country recognized by the United Nations. This could mean that the country no longer exists or maybe the flag has been changed. Name the countries that these were the flags for until the year specified.
    (Flag a stopped being used in 1992, b) in 1949 c) 1959 d) 1994)
    Flag B is somewhat contentious as it became the flag of Taiwan in 1949. Taiwan was recognized as China by the UN until 1971 – careful how you word this question.

  19. How many points are awarded to the winner of a Formula 1 motor race this season?

  20. There are four countries in the world that start with the letter N which drive on the left-hand side of the road. Name any two of them.

  21. Which two words describe both a 1997 film starring Laurence Fishburne with Sam Neill and the point at which nothing, including light, can escape from something such as a black hole?

  22. Name these three actors and the characters they played in movies. The year the movie was released is pictured underneath.

 

 

  1. Goalkeeper Petr Czec signed for which Premier League football club in the summer of 2015?
    ANSWER: Arsenal
  2. A jeweled egg, made by Peter Carl Faberge, was presented to the head of which country for the first time at Easter of 1885?
    ANSWER: Russia (Alexander III)
  3. In the 2015 film who what were Stuart, Kevin and Bob?
    ANSWER: Minions
  4. Here are pictures of four different fictional rabbits/hares. Name the movies they come from.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) March Hare from Alice in Wonderland b) E. Astor Bunnymund in Rise of the Guardians c) Who Framed Roger Rabbit
    d) Rabbit in Winnie the Pooh

  5. The moons that orbit the planet Uranus are named after characters created by which famous writer?
    ANSWER: William Shakespeare
  6. Listen to this clip from a famous speech. Who made it and if it was made just before he died then in what year was the speech made? ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    Martin Luther King in 1968
  7. Even though it only got its name in 1877 The Silk Road is a historically important trade route. It is really a collection of several different routes first started in the third century. At its longest which two countries did it connect?
    ANSWER: (½ point for each correct answer)
    Xian in China to Rome in Italy
  8. Here are logos of six different companies/products from the world of snacks. Name the four companies.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Pringles b) GB/HB/Walls c) Oreos d) Estrella e)Haagen Dazs f) Doritos

  9. France, The UK and The USA are three members of the so called G7 political group. Name the other four.
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    Canada, Italy, Japan, Germany

  10. Listen to these four songs, they are well known duets. No need to name the song just name the two artists performing in each one.
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) Under Pressure by Queen and David Bowie
    c/d) Promiscuous by Nelly Furtado and Timbaland
    e/f) Empire State of Mind by Jay z and Alicya Keyes
    g/h) Sisters Are Doing It for Themselves by Aretha Franklin and Annie Lennox

  11. Here are images of two very well-known groups. Name the groups and identify the lead female singer in each of the groups.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) No Doubt and Gwen Stefani c/d) Black Eyed Peas and Fergie

  12. What does Germany in 1920,1924 and 1948 have in common with Sparta in 424BC?
    ANSWER: Banned from the Olympics
    (Sparta because pf the
    Peloponnesian War)

  13. Camp David, the holiday getaway for the president of the USA was given its name by the same president who was in power when the words “In God We Trust” became the motto of the USA. What was the name of the president.
    ANSWER: Dwight D. Eisenhower (David was his grandsons name)
  14. Here are four very well-known fountains from all over the world. Name the cities where the can be found.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Rome (Trevi) b) Brussels (Manekin Pis)
    c) Las Vegas (Bellagio) d) Watten or Innsbruck (Swarovski)

  15. One of the worlds holiest (and apparently dirtiest) rivers is the River Ganges. It flows through two different countries, which two?
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    India and Bangladesh

  16. Listen to this audio clip. Which television station does it advertise? ANSWER: Discovery
  17. Katniss Evergreen is a central character in which series of books?
    ANSWER: Hunger Games

  18. Four national flags that are not in use any more as the flag of a country recognized by the United Nations. This could mean that the country no longer exists or maybe the flag has been changed. Name the countries that these were the flags for until the year specified.
    (Flag a stopped being used in 1992, b) in 1949 c) 1959 d) 1994)
    Flag B is somewhat contentious as it became the flag of Taiwan in 1949. Taiwan was recognized as China by the UN until 1971 – careful how you word this question.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Yugoslavia b) Republic of China c) Tibet d) South Africa

  19. How many points are awarded to the winner of a Formula 1 motor race this season?
    ANSWER: 25
  20. There are four countries in the world that start with the letter N which drive on the left-hand side of the road. Name any two of them.
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    New Zealand, Nepal, Namibia, Nauru
  21. Which two words describe both a 1997 film starring Laurence Fishburne with Sam Neill and the point at which nothing, including light, can escape from something such as a black hole?
    ANSWER: Event Horizon (Swedish: Händelsehorisont)

  22. Name these three actors and the characters they played in movies. The year the movie was released is pictured underneath.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) Forest Whitaker playing Idi Amin in The Last King of Scotland
    c/d) Robert De Niro playing Jake laMotta in Raging Bull
    e/f) David Bowie playing Nikola Tesla in The Prestige