1. Thanks to Saint Patrick, there are only three countries in the world (a country recognised by the United Nations) that do not have snakes living naturally in the wild. Name the other two other than Ireland
  2. Saint Patrick is not only the patron saint of Ireland, he is also the patron saint of an African country where you can find the largest Guinness factory in the world (their football team also plays in Green), which one?
  3. The Irish flag is green white and orange (or gold), which African country has the same flag but with the colours rearranged to orange white and green?
  1. Name these four companies that have headquarters in Ireland
  2. In 1987 Irish cyclist Stephen Roche became only the second person in history to achieve what has become known as the triple crown of cycling, Belgian Eddie Merkz was the first. Name the three events that Roche won in 1987 to caim that honour.
  3. Listen to this piece of music. It was performed for the first time in 1994. What is the name of the show it comes from and at which event was it first heard?
  4. Two answers required here. Which city, outside of Ireland, holds the largest Saint Patricks Day Parade in the world and which city traditionally colours its river the colour green?
  5. Name these three movies and the Irish stars who are pictured.
  6. Dublin is the largest city on the island of Ireland. Name the next three and you will get a ½ point extra for putting them in the correct order starting with the largest.
  1. Listen to these four massive hits released by singers or groups from Ireland. Name each song and the artist that you can hear performing here.
  2. Name these four well known US citizens who claim an Irish background
  3. Which instrument is the national emblem of the Republic of Ireland and in the library of which Irish University is it kept?
  4. In which decade of the twentieth century did the Republic of Ireland gain independence from the British ( could also be phrased to include the year the treaty was signed for clarity)?
  5. Name these four animals that can be found in the wild
  6. Which of these happened first
    a) The first pint of Guinness b) The death of Saint Patrick
    c) The first Viking comes for a “visit”
  7. Listen to this hit song from 2006. Name the artist that released it and name the Irish singer you can hear being sampled in the background.

     

     

  8. Another flag question. The flag of the Republic of Ireland is a tricolour, three colours lined up vertically. Including Ireland how many countries that are members of the EU have a tricolour with three colours lined up vertically
  1. Name these four sports stars from the island of Ireland.
  1. Name any one Irish person who has won the Nobel prize for literature.
  2. There are nearly 40 million US citizens who calim to be Irish American, many of them descendants of Irish people who escaped to America during the great potato famine. During which century did the potato famine hit Ireland?
  3. Saint Patrick is probably the best-known patron saint in the world. Name any one of the three patron saints in Sweden.
  4. Name these six movies set in Ireland

 

  1. Thanks to Saint Patrick, there are only three countries in the world (a country recognised by the United Nations) that do not have snakes living naturally in the wild. Aside from Ireland name the other two.
    ANSWER: (½ point for each correct answer)
    New Zealand and Iceland
  2. Saint Patrick is not only the patron saint of Ireland, he is also the patron saint of an African country where you can find the largest Guinness factory in the world (their football team also plays in Green), which one?
    ANSWER: Nigeria
  3. The Irish flag is green white and orange (or gold), which African country has the same flag but with the colours rearranged to orange white and green?
    ANSWER; Ivory Coast
  1. Name these four companies that have headquarters in Ireland

    ANSWERS: ( ½ point for each correct answer)
    a) Ryanair b) Guinness c) Aer Lingus d) dropbox
  2. In 1987 Irish cyclist Stephen Roche became only the second person in history to achieve what has become known as the triple crown of cycling, Belgian Eddie Merkz was the first. Name the three events that Roche won in 1987 to caim that honour.
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    Giro d’Italia, Tour de France, World Championships
  3. Listen to this piece of music. It was performed for the first time in 1994. What is the name of the show it comes from and at which event was it first heard? ANSWERS: ( ½ point for each correct answer)
    It is called Riverdance and it was first heard at the Eurovision Song Contest
  4. Two answers required here. Which city, outside of Ireland, holds the largest Saint Patricks Day Parade in the world and which city traditionally colours its river the colour green?
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    New York has the parade and Chicago is the city
  5. Name these three movies and the Irish stars who are pictured.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) Michael Fassbender in X-Men First Class or Days of Future Past
    c/d) Saoirse Ronan in Brooklyn
    e/f) Brendan Gleeson in Harry Potter Goblet of Fire or Order of the Phoenix
  6. Dublin is the largest city on the island of Ireland. Name the next three and you will get a ½ point extra for putting them in the correct order starting with the largest.
    ANSWERS: (½ point for each correct answer and ½ point for the correct order)
    Belfast, Cork, Limerick (in the correct order)
  1. Listen to these four massive hits released by singers or groups from Ireland. Name each song and the artist that you can hear performing here.
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a/b) Brown Eyed Girl by Van Morrison
    c/d) I Don’t Like Mondays
    e/f) Take me to Church by Hozier
    g/h) Chasing Cars by Snow Patrol
  2. Name these four well known US citizens who claim an Irish background

    ANSWERS: ( ½ point for each correct answer)
    a) John F. Kennedy b) Conan O’Brien d) Barack Obama d) Grace Kelly
  3. Which instrument is the national emblem of the Republic of Ireland and in the library of which Irish University is it kept?
    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    The Harp which is kept in Trinity College
  4. In which decade of the twentieth century did the Republic of Ireland gain independence from the British ( could also be phrased to include the year the treaty was signed for clarity)?
    ANSWER: 1920’s (1922)
  5. Name these four animals that can be found in the wild

    ANSWERS: ( ½ point for each correct answer)
    a) Fox b) Badger or  c) Otter  d) Hare
  6. Which of these happened first
    a) The first pint of Guinness b) The death of Saint Patrick
    c) The first Viking comes for a “visit”
    ANSWER: b) Saint Patrick
  7. Listen to this hit song from 2006. Name the artist that released it and name the Irish singer you can hear being sampled in the background. ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    It was called I Don’t Wanna Know and it was a hit for Mario Winans (I also accepted P. Diddy as he also featured in the song) and Enya is the Irish singer
  8. Another flag question. The flag of the Republic of Ireland is a tricolour, three colours lined up vertically. Including Ireland how many countries that are members of the EU have a tricolour with three colours lined up vertically
    ANSWER: Five (Rep. of Ireland, Belgium, Italy, France, Romania)
  1. Name these four sports stars from the island of Ireland.

    ANSWERS: (½ point each)
    a) Rory McIlroy b) Conor McGregor c) Robbie Keane d) George Best
  1. Name any one Irish person who has won the Nobel prize for literature.
    ANSWER: Any one of these
    B. Yeats (1923), George Bernard Shaw (1925),
    Samuel Beckett (1969), Seamus Heaney (1995)
  2. There are nearly 40 million US citizens who claim to be Irish American, many of them descendants of Irish people who escaped to America during the great potato famine. During which century did the potato famine hit Ireland?
    ANSWER: 19th century (1844 – 1847)
  3. Saint Patrick is probably the best-known patron saint in the world. Name any one of the three patron saints in Sweden.
    ANSWER: Any one from Brigitta, Sigfrid the Swede, Erik IX
    Here is a link to a worldwide list of patron saints all over the world.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Patron_saints_of_places
  4. Name these six movies set in Ireland

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
    a) Waking Ned b) The Commitments c) Michael Collins
    d) Song of the Sea e) P.S. I Love You f) The Quiet Man