1. In which year was the first completed automatic assault rifle designed by Mikhail Kalashnikov manufactured?
  1. From which US state does fictional character Dorothy Gale come from?
  2. His real name is Felix Kjellberg, he is from Gothenburg and he was one of the top video bloggers in the world earning a reported 15 million dollars in 2016. He recently has been dropped by You Tube and Disney after making some self-described inappropriate comments. By what name is he better known?
  3. Identify these four countries from their outlines
  1. Larry the Bird is the nickname of the logo of which technology company?
  2. How many Oceans are there in the world today?
  3. There are four big sports in the USA, NHL, MLB, NBA, NFL. What are the four teams that play in these leagues that are based in Chicago? ** There are two MLB teams, one will do in the answer)
  4. There are two people in each of these pictures, name all six celebrities.
  5. The Oscars are on Sunday night. La La Land is nominated for fourteen awards. What was the last musical to win best film at the Academy Awards?
  6. Listen to these four audio clips. In each clip there are two songs mashed together, name each of the songs.

     

     

  7. Name each of these four kinds of pasta.
  8. Denali National Park is in which one of these U.S. States
    a) California b) Texas c) Alaska
  9. The television show mad Men, set in Baltimore in the USA is set in which decade of the 20th century?
  10. Identify each of the brands behind these four winter wear or sport logos.
  1. In which of the following years was the last launch of a space shuttle by NASA
    a) 2007 b) 2011 c) 2016
  2. What natural disaster hit the city of San Francisco in 1906?
  3. There are two types of mammals that have prehensile noses, that means that they can pick up something with their nose by grabbing it. What are the two?
  4. Name the four song titles from these stills.
  5. Which brad has replaced Apple as the most powerful brand in the world today?
  6. Pablo Picasso, Georges Braque, paul Cezanne and Juan Gris were amongst the major practioners of which kind of art that was considered to be the most influential art style of the twentieth century and is described as an art form where objects are broken up and the reanalyzed in an abstract form.
  7. Denmark have won Eurovision twice since the year 2000, name either of the artists who won for them.
  1. Here are six flags of countries that have been successful in the Winter Olympic Games. Place them in order starting with the one that has won the most number of medals in total. A/B/C are interchangeable with each other as are D/E/F. This means that none of A/B/C can be in fourth fifth or sixth or vice versa.
  1. In which year was the first completed automatic assault rifle designed by Mikhail Kalashnikov manufactured
    ANSWER: 1947 (reason why it is called AK47)
  1. From which US state does fictional character Dorothy Gale come from?
    ANSWER: Kansas (Dorothy in the Wizard of Oz)
  2. His real name is Felix Kjellberg, he is from Gothenburg and he was one of the top video bloggers in the world earning a reported 15 million dollars in 2016. He recently has been dropped by You Tube and Disney after making some self-described inappropriate comments. By what name is he better known?
    ANSWER: PewDiePie
  3. Identify these four countries from their outlines

    ANSWERS: ( ½ point for each correct answer)
                            a) Brazil b) Panama c) Japan d) Norway
  1. Larry the Bird is the nickname of the logo of which technology company?
    ANSWER: Twitter
  2. How many Oceans are there in the world today?
    ANSWER: Five (Atlantic, Pacific, Arctic, Indian, Southern)
  3. There are four big sports in the USA, NHL, MLB, NBA, NFL. What are the four teams that play in these leagues that are based in Chicago? ** There are two MLB teams, one will do in the answer)
    ANSWERS: ( ½ point for each correct answer)
    Bulls (NBA), Bears (NFL), Cubs or White Sox (MLB), Blackhawks (NHL)
  4. There are two people in each of these pictures, name all six celebrities.

    ANSWERS: ( ½ point for each correct answer)
    a/b) Benedict Cumberbatch & Michael Fassbender
    c/d) Taylor Swift and Emma Watson
    e/f) Harrison Ford and Chris Pratt
  5. The Oscars are on Sunday night. La La Land is nominated for fourteen awards. What was the last musical to win best film at the Academy Awards?
    ANSWER: Chicago (2002)
  6. Listen to these four audio clips. In each clip there are two songs mashed together, name each of the songs.


    ANSWER: (½ point for each correct group/artist)
                           a/b) Cindy Lauper (girls Just Want to Have Fun) & Whitney Huoston (I want to Dance with                                    Somebody)
                          c/d) Survivor (Eye of the Tiger) and The Eagles (Hotel California)
                          e/f) Queen (The Show Must Go On) and David Guetta (Titanium)
                         g/h) Nirvana (Smells Like Teen Spirit and Europe (The Final Countdown)

     

  7. Name each of these four kinds of pasta.

    ANSWERS: (½ point for each correct answer)
                            a) Gnocchi or Conchiglie
                           b)Fjarfalle
    c) Fusilli/Cavatappi/Rotini
                           d) Rigatoni or Tortiglioni
                                Only accept options for d as all other similar shapes
                                either do not have lines/ have spirals or angled ends
  8. Denali National Park is in which one of these U.S. States
    a) California b) Texas c) Alaska
    ANSWER: c) Alaska (Native name for Mount McKinlay)
  9. The television show mad Men, set in Baltimore in the USA is set in which decade of the 20th century?
    ANSWER: 1960’s
  10. Identify each of the brands behind these four winter wear or sport logos.

    ANSWERS: ( ½ point for each correct answer)
                            a) Helly Hansen b) Rossignon c) Canada Goose d) Four Front
  1. In which of the following years was the last launch of a space shuttle by NASA
    a) 2007 b) 2011 c) 2016
    ANSWER: B) 2011
  2. What natural disaster hit the city of San Francisco in 1906?
    ANSWER: Earthquake
  3. There are two types of mammals that have prehensile noses, that means that they can pick up something with their nose by grabbing it. What are the two?
    ANSWERS: (½ point for each one)
    Elephants and Tapirs
  4. Name the four song titles from these stills.

    ANSWERS: ( ½ point for each correct answer)
    a) Like a Virgin b) Like a Prayer
    c) Hung Up d) Me Against the Music
    ** Picture D is technically a Brittany Spears song but Madonna featured in it.
  5. Which brad has replaced Apple as the most powerful brand in the world today?
    ANSWER: Lego is the most powerful
  6. Pablo Picasso, Georges Braque, paul Cezanne and Juan Gris were amongst the major practioners of which kind of art that was considered to be the most influential art style of the twentieth century and is described as an art form where objects are broken up and the reanalyzed in an abstract form.
    ANSWER: Cubism
  7. Denmark have won Eurovision twice since the year 2000, name either of the artists who won for them.
    ANSWER:  Grethe & Jørgen Ingmann (Dansevis in 1963)
                          Jorgen & Niels Olson (Fly on the Wings of Love in 2000)
                         Emelie de Forest (Only Teardrops in 2013)
  1. Here are six flags of countries that have been successful in the Winter Olympic Games. Place them in order starting with the one that has won the most number of medals in total. A/B/C are interchangeable with each other as are D/E/F. This means that none of A/B/C can be in fourth fifth or sixth or vice versa.

    ANSWER: (½ point for each country in the correct position)
    1) Norway 2) USA 3) Austria
    4) USSR 5) Canada 6) Sweden
    **USSR lie in 5th place on the table, Canada 6th and Sweden 8th. These countries were
    picked because of the points difference between them