1. In which famous story would you find a character called Passepartout?
  2. Thanks to Stephen Hawking one of the most recognizable human conditions known is Lou Gehrig’s disease. I am not sure what Lou did to deserve that but he also made a name for himself in the world of sport, but which sport?
  3. The term coined to exemplify the division between east and west Europe during the Cold War was first used by which politician during a speech in Fulton, Missouri (USA) on March 5th, 1946
  4. Here are images of four animals. Identify each of them.
    Question 4
  5. Nestle is one of the biggest countries in the world and hasa well known logo featuring some birds, how many birds?
  6. Listen to this scene from a film released in 1995. Identify both actors as well as the name of the movie.
  7. Which sports organization, founded in Moscow in 1922, started life as a central sports club of the army and still exists today around Russia, organizing sports clubs at both a professional and amateur level?
  8. Six women who have been in the news over the past two or three weeks. Identify each of them.
    Question 8
  9. Listen to this piece of music. It was a big hit in 1979 fir this singer. It was also the theme song for a British animated movie released in 1978. For this question I would like you to identify the name of the song, the name of the singer and the name of the movie.

     

  10. There are five US states that have a land border with New Mexico. Name them.
  11. Four famous boats. Name each of the four of them. (In the case of boat D it is a British Research Ship and its owners decided to have an online poll to name the ship, what name did the internet give to this science vessel)
    Question 11
  12. Which film, released in 1980, is considered by many to be the funniest film ever released opens with these lines; “The white zone is for immediate loading and unloading of passengers. There is no stopping in the red zone. The red zone is for immediate loading and unloading of passengers. There is no stopping in the white zone.”
  13. In 2007 pop group Mika had a major hit with a song whose title was the same name as an Oscar winning actress. What was the name of the actress?
  14. Outlines of four countries are reproduced here with their flags inserted. Identify each of the countries.
    Question 14
  15. What is the name of a traditional Japanese verse that contains 17 syllables?
  16. Listen to this classical piece of music. Identify the name of the piece, the name of the composer and the quite in which it can be found?
  17. Spanakopita is a Greek dish which contains filo pastry, feta cheese and which vegetable?
  18. Logos from the world of fiction are printed here. Identify the name of the book(s)/film(s) or tv series for each of them.
    Question 18
  19. A well known actor/comedian is appearing in Malmö next week. He was born in Weston Super Mare, England in 1939. He made a name for himself as part of a comedy group that first appeared on television in 1969. He also was well known for playing the lead role in a television show which aired a total od 12 episodes in 1975 and 1979.. Who is he?
  20. According to the Chinese government how many time zones are there in China and how many time zones are there actually in China?
  21. Here is a list of five countries. For each of them I would like you to name the second largest city in terms of population (correct on March 31st 2016)
    United Kingdom, Republic of Ireland, USA, China, Russia
  22. Look at the website names printed below. Identify which country they might have come from based on the domain extension. (a domain extension is what comes at the end of a website name e.g. .com.au is Australia .co.uk is the UK)
    Question 22
  1. In which famous story would you find a character called Passepartout?
    ANSWER: Around the World in Eighty Days
  2. Thanks to Stephen Hawking one of the most recognizable human conditions known is Lou Gehrig’s disease. I am not sure what Lou did to deserve that but he also made a name for himself in the world of sport, but which sport?
    ANSWER: Baseball
  3. The term coined to exemplify the division between east and west Europe during the Cold War was first used by which politician during a speech in Fulton, Missouri (USA) on March 5th, 1946
    ANSWER: Winston Churchill
  4. Here are images of four animals. Identify each of them.
    Question 4
    ANSWER (a) Meerkat (b) Lemur (c) Red Panda (d) Manatee
  5. Nestle is one of the biggest countries in the world and hasa well known logo featuring some birds, how many birds?
    ANSWER: Three
  6. Listen to this scene from a film released in 1995. Identify both actors as well as the name of the movie.

    ANSWER: Al Pacino and Robert DeNiro from the film Heat

  7. Which sports organisation, founded in Moscow in 1922, started life as a central sports club of the army and still exists today around Russia, organising sports clubs at both a professional and amateur level?
    ANSWER: CSKA (Central Sports Club of the Army)
  8. Six women who have been in the news over the past two or three weeks. Identify each of them.
    Question 8
    ANSWER: (a) Heidi Cruz (b) Melania Trump (c) Maria Sharapova (d) Queen Mathilde of Belgium
    (e) JK Rowling
     (f) Chelsea Clinton
  9. Listen to this piece of music. It was a big hit in 1979 fir this singer. It was also the theme song for a British animated movie released in 1978. For this question I would like you to identify the name of the song, the name of the singer and the name of the movie.

    ANSWER: Bright Eyes by Art Garfunkel from the film Watership Down

  10. There are five US states that have a land border with New Mexico. Name them.
    ANSWER: Utah, Colorado, Oklahoma, Arizona and Texas
  11. Four famous boats. Name each of the four of them. (In the case of boat D it is a British Research Ship and its owners decided to have an online poll to name the ship, what name did the internet give to this science vessel)
    Question 11
    ANSWER: (a) Rainbow Warrior (b) USS Arizona (c) the Gustav Vasa (d) Boaty McBoatface
  12. Which film, released in 1980, is considered by many to be the funniest film ever released opens with these lines; “The white zone is for immediate loading and unloading of passengers. There is no stopping in the red zone. The red zone is for immediate loading and unloading of passengers. There is no stopping in the white zone.”
    ANSWER: Airplane
  13. In 2007 pop group Mika had a major hit with a song whose title was the same name as an Oscar winning actress. What was the name of the actress?
    ANSWER: Grace Kelly
  14. Outlines of four countries are reproduced here with their flags inserted. Identify each of the countries.
    Question 14
    ANSWER: (a) Pakistan (b) Cambodia (c) Andorra (d) Mexico
  15. What is the name of a traditional Japanese verse that contains 17 syllables?
    ANSWER: Haiku
  16. Listen to this classical piece of music. Identify the name of the piece, the name of the composer and the quite in which it can be found?

    ANSWER: The Halls of the Mountain King from the pe’er Gynt Suite by Edvard Grieg

  17. Spanakopita is a Greek dish which contains filo pastry, feta cheese and which vegetable?
    ANSWER: Spinach
  18. Logos from the world of fiction are printed here. Identify the name of the book(s)/film(s) or tv series for each of them.
    Question 18
    ANSWER (a) Harry Potter (b) Ratatouille (c) Agents of SHIELD (d) Hell Boy
  19. A well known actor/comedian is appearing in Malmö next week. He was born in Weston Super Mare, England in 1939. He made a name for himself as part of a comedy group that first appeared on television in 1969. He also was well known for playing the lead role in a television show which aired a total od 12 episodes in 1975 and 1979.. Who is he?
    ANSWER: John Cleese
  20. According to the Chinese government how many time zones are there in China and how many time zones are there actually in China?
    ANSWER: The Chinese government say there is only 1 timezone, there are actually 5
  21. Here is a list of five countries. For each of them I would like you to name the second largest city in terms of population (correct on March 31st 2016)
    United Kingdom, Republic of Ireland, USA, China, Russia
    ANSWER: Birmingham (UK), Cork (Rep. of Ireland), Los Angeles (USA), Beijing (China), Saint Petersburg (Russia)
  22. Look at the website names printed below. Identify which country they might have come from based on the domain extension. (a domain extension is what comes at the end of a website name e.g. .com.au is Australia .co.uk is the UK)
    Question 22
    ANSWER: (a) Ireland (b) Estonia (c) Moldova (d) Latvia (e) Soviet Union (f) Djibouti